Cavalieren…
Historan bakom Cavalieren
Det här är en av de mest populära raserna i gruppen sälskapshundar. De fyra första cavalierenrna registrerades i SKK 1961, året efter var de sexton stycken nem sedan rullade det på i snabb takt. Sedan 1970-talet registrerades det fler än 1000 nya cavalierer varje år i sverige. Rasen ligger på tio-i-topp listan i många länder. Aldra poppulärast är den i Australien.
Cavalierens förfader, den lilla dvärgspaniel, har varig kännd i ner än 1000 år och var tidigare sälskaps och prydnads hund vid hoven i Europa. Det var främst damerna som hade småhundar, men även kungarna föll för hundarnas charm. Så lunda hade kung Karl II (charles) som regerade i storbritaninen i mitten av 1600-talet många dvärgspaniels. Han beskylldes till och med för att ägna mer tid åt att leka med hundarna är att regera sitt land.kung Karl II:s dvärgspaniels bör ha sett ut ungefär som cavalieren gör i dag. I mitten på 1800-talet när det blev populärt med hund utställningar, förändrades idealbilden av rasen. Man önskade rundare och kortare huvudform och nos parti (vilket resulterade i dagen King Charles Spaniel). Denna idealbild höll sig en bit i på 1900-talet och den gamla modellen höll så nära på att försvinna. Ironiskt nog var det en Amerikan som räddade rasen på1920-talet. Han letade efter hundar av den gamla typen och instifftade 1926 ett årligt pris (25 pund, som var mycket pengar på den tiden) på Crufts till den hund som bäst motsvarade den gamla typen. Intresset för den långnosadde, äldre typen återuppstod, och det bildades en rasklubb som 1944 lyckades få engelska kennel klubben att godkänna Cavalier King Charles Spaniel som egen ras.
År 2005 fans det ca 8300 cavalierer i Sverige

Cavalieren…
Cavalieren har vunnit mångas hjärtan med sin vänlighet, sitt okomplicerade sätt och sin förmåga att anpassa sig. Cavalieren är faktiskt en av de få raser som passar alla hundägare, allt från barnfamiljen som bara vill att de ska finnas en hund i huset till den som är bruks intreserad och som vill ha en hund att tävla lydnadsdressyr med.
Tånåringar brukar lyckas bra med den här rasen.
Pälsen är inte svårskött. Den ska inte trimmas, men kräver genom kamning några gånger i veckan
Cavalieren finns i fyra tillåtna färg kombinationer:
Blenheim- Pärlvit botten färg med djupt kastanefärgade fläckar
Bild
Ruby- Enfärgat djupt röd
Bild
Tricolor, trefärgad- svart och vit med bruna tan tecken
Blid
Black and tan- Svart med rödbruna tecken över ögonen, öronens insidor, på bröstkorgens, benens och svansens undersida